Stagiaire Crisisbeheersing

Meike Knijnenburg

Binnen onze organisatie verwelkomen we stagiaires met open armen. Natuurlijk wanneer dit mogelijk is en we een passend onderzoek hebben. Voor Meike Knijnenburg hadden we die zelfs twee. Een halfjaar geleden liep zij een meewerkstage bij ons. Dit jaar haar afstudeeronderzoek. Wij vroegen naar haar bevindingen van haar eerste onderzoek, hoe het nu gaat én wat ze hierna gaat doen.

Stel je eens even voor
"Mijn naam is Meike Knijnenburg, geboren en opgegroeid in Kloetinge en woon nu in Goes. Ik ben 22 jaar en studeer Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool InHolland in Rotterdam. Tijdens mijn opleiding heb ik veel geleerd over veiligheid in een breed gebied. Hetgeen wat mij erg interesseerde is de veiligheid van mensen (slachtoffers) tijdens of na rampen, crises en oorlog. Het is daarom dat VRZ voor mij een geschikte plek leek.

Je hebt een half jaar geleden ook al bij ons stage gelopen. Wat was toen je onderzoek?
"Voor de informatiemanagement afdeling van VRZ ben ik gaan kijken naar het programma Digitwin. Een tool die ons helpt bij het in kaart brengen van gevolgen bij een overstroming bijvoorbeeld. Tijdens mijn onderzoek vergeleek ik de verschillen van gegevens tussen Nederland en België. Daarbij keek ik naar onderwerpen zoals demografie inwoners, type gebouwen en kwetsbare objecten.  

Zo kon er worden bepaald dat sommige gegevens al wel klaar waren voor integratie en dat sommige gegevens nog moesten worden gelijkgetrokken. Zo kunnen deze deze in de toekomst wel worden samengevoegd en toegevoegd aan het programma Digitwin."

Wat zorgde ervoor dat je bleef hangen bij ons voor je afstudeeronderzoek?
"Tijdens mijn meeloopstage ben ik gaan nadenken over het afstuderen. Dit besprak ik met mijn begeleider binnen VRZ. Een onderwerp was er sowieso. Daarnaast ben ik blij met de VRZ als afstudeerorganisatie. Ik word goed ondersteund door de medewerkers wanneer ik om hulp vraag. Iedereen staat ervoor open om mijn vragen te beantwoorden. Ook krijg ik regelmatig de kans om mee te gaan naar interessante rondleidingen, vergaderingen en themadagen. Zo ben ik een paar weken terug meegegaan met Marcel Matthijsse (mijn afstudeerbegeleider binnen het bedrijf) naar de kick-off van het FIER-project in Brugge. Dit is een project gericht op het uitwisselen van kennis over het bestrijden van overstromingen. Dit heeft zeer bijgedragen aan mijn onderzoek."

En wat onderzoek je nu?
“Momenteel ben ik bezig met een onderzoek over kennisuitwisseling tussen verschillende Europese landen in de Noordzee regio. Internationale samenwerking is de afgelopen jaren een belangrijk thema voor de EU. De EU wil graag dat er kennis en expertise tussen de verschillende Europese landen met elkaar wordt uitgewisseld. In mijn onderzoek wordt de focus gelegd op het sociaal herstel na klimaat veroorzaakte overstromingen. Mijn doel is om bij verschillende organisaties, en door middel van literatuuronderzoek, beste praktijken en ervaringen te verzamelen en deze te bundelen in een overzichtelijke catalogus.”

Dat klinkt uitdagend. En weet je al wat je gaat doen als klaar bent?
“Het is voor mij in ieder geval belangrijk dat ik werk doe die gaat over de veiligheid van mensen. Daarnaast vind ik het internationale aspect hierbij erg interessant. In september ga ik nog een master volgen in Budapest. Deze heet International Public Service Relations. Ik kijk erg uit naar deze studie. Daarna weet ik ook nog niet precies wat ik ga doen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat dit goed komt!”

 

Meike Knijnenburg Veiligheidsregio Zeeland
Dit is Veiligheidsregio Zeeland

Leer meer collega's kennen

Ben je benieuwd naar meer verhalen? Er zijn een hoop functies binnen onze organisatie. En daarom genoeg te lezen!